Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2273 niezalogowanych)
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
Rzeczy typu wynajęcie mieszkania to rzecz zależna od miejsca w Norwegii, w którym żyjesz. W mojej miejscowości jest KONKURS NA MIESZKANIA.Mieszkam tu 5 lat i zmieniałam mieszkania kilka razy. Zawsze był konkurs. Byłam wpisywana na listę, i informowana czy mieszkanie zostało mi przyznane czy nie. Zanim kogoś skrytykujesz, dowiedz się czy na pewno wiesz coś na dany temat. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
alinu napisał:
co za brednie?????? nie trzeba mieć umowy na pełen etat zeby dostać pozwolenie...... ja poszłam na policje z umową 9 h tygodniowo i dostałam pozwolenie bez żadnego ale, tak więc chyba jesteś źle poinformowana moja droga

Rzeczy typu wynajęcie mieszkania to rzecz zależna od miejsca w Norwegii, w którym żyjesz. W mojej miejscowości jest KONKURS NA MIESZKANIA.Mieszkam tu 5 lat i zmieniałam mieszkania kilka razy. Zawsze był konkurs. Byłam wpisywana na listę, i informowana czy mieszkanie zostało mi przyznane czy nie. Zanim kogoś skrytykujesz, dowiedz się czy na pewno wiesz coś na dany temat. Co do pozwolenia na pracę, aby je dostać, trzeba pokazać umowę w której jest napisane, że masz pełen etat czyli 37,5 h. Może u Ciebie jest inaczej. Ja nie dostałam pierwszego pozwolenia bo nie miałam pełnego etatu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
MYMOL71 napisał:
Witam ale co do jednej kwestii mylisz się od 1go maja 2009 roku kiedy Polska stała się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskie to do Norwegi możesz przyjechać na 6 miesięcy a nie jak mówisz 3 miesiące.

Po pierwsze: Norwegia nie jest w Unii Europejskiej. I raczej nigdy nie będzie. Po drugie: jako turysta masz prawo być w NO 3 miesiące, jako poszukujący pracy i zarejestrowany w NAV'ie, masz prawo na 6 miesięcy. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
Czarny7 napisał:
hehe dobre sorki ale glupoty gadasz a NAV to urzad pracy a nie zaden zasilek co to ma byc :/

NAV to urząd pracy czyli odpowiednik polskich "zasiłów". Zasiłki to potoczna nazwa urzędu pracy w Polsce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
wygrys napisał:
chyba jej się pomyliły omega3 z wit. D (wit D jest produkowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, stąd jej deficyt w miesiącach zimowych)
poza tym nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że w NO są wysokie podatki - tu od pensji brutto zabierają mi 36% a w Pl zabierali łącznie 46% (nie zagłębiając się w szczegóły)
poza tym autorka chyba nie bardzo wie co się składa na te 36%

Wit. D to witamina słońca. Wytwarzana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Można ją znaleźć też w rybach morskich. Jeśli organizm nie otrzymuje jej "przez słońce", musi być ona dostarczana z zewnątrz. Zanim wypowiesz się na jakiś temat, proponuję poczytać w necie o witaminach. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
alinu napisał:
bzdury :/ ja bym sie chętnie czgoś mądrego dowiedziała.... ale po co ty sie wypowiadasz skoro z tego co słyszę nie masz pojęcia.....
opowiadasz ciekawie ale treść nie zgodna z prawdą

Mieszkam w Norwegii 5 lat. Wypowiadam się na podstawie miejsca, gdzie ja mieszkam. Nie wiem jak jest w innych miejscowościach. Jeśli Ty masz w życiu takiego farta, że dostajesz pozwolenie na pracę jako Ekstra Hjelp i wynajmujesz sobie wszystkie mieszkania jakie Ci się podobają to gratuluję. Powiedz mi gdzie mieszkasz to się tam chętnie przeprowadzę. <
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
0NeoneK0 napisał:
Czarny7 napisał:
hehe dobre sorki ale glupoty gadasz a NAV to urzad pracy a nie zaden zasilek co to ma byc :/

NAV to urząd pracy czyli odpowiednik polskich "zasiłów". Zasiłki to potoczna nazwa urzędu pracy w Polsce.

Ciekawe co nowego jeszcze wymyślicie..... a to dopiero wtorek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
krychol napisał:
Co wy sie dziewczyny czepiacie. Mowi jak jest u niej a wy jej glupio dogadujecie. Polak to dziwny narod. jeden po drugim musi pojechac i mu dokopac. Szkoda gadac. A tak na marginesie to zastanawia mnie po co dziewczyno chcesz wracac do polski. Przeciez tutaj jest glebokie bagno. Krotko mowiac jedno wielkie dziadostwo. Pozdrawiam!!!

Masz rację. Powiedziałam w filmie, że wypowiadam się na podstawie miejsca w którym ja mieszkam. A po co do Polski? Bo mam tam rodzinę. I nie jestem desperatką, która nabrała kredytów w Polsce, i musi uciekać do Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
szynkar napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do filmu Życie w Norwegii na Kole Podbiegunowym cz.1. - Life in Norway on the Arctic Cyrcle part 1. .
troche masz racji ale tylko treoche mylisz sie prawie we wszystkim
miaszkasz na zadupiu i nie wiesz co sie dzieje
manadaty wysokie zarobki itd...
pewnie zarabiesz malo i dla tego tak sie zachwycasz
najbogatszy norweg jest biedniejszy od 10 polaka ( z najbogatszych)

o dniu polarnym mozesz debatowac ale o reszcie ....
pozdrawiam

Po pierwsze, nie ukrywam tego gdzie mieszkam, i wyraźnie mówię w filmie, że informacje są na podstawie tego miejsca. Znam przepisy i nie uwierzę, jak ktoś pisze, że dostał pozwolenie na pracę, wykazując że będzie pracował 9h w tygodniu. Poza tym dobrze mi na tym zadupiu, i mogę Cię zapewnić, że zarabiam więcej niż Ty. POzdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów

(0NeoneK0)
Wiking
asiulka200 napisał:
Czesc jesl mogla bys sie odezwac do mnie na gg to byla bym bardzo wdzieczna bo potrzebuje pomocy i mam troche pytan do Ciebie...to moje gg 32851408..Pozdrawiam

Ja nie mam GG ale możesz wejść na mój kanał youtube i napisać mi wiadomość tam. Na pewno odpowiem i postaram się pomóc w porównaniu wszystkich innych na forum, którzy potrafią tylko krytykować. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok